Social angst

Af Vicki Enrum
Cand.psych.
Angst
Angst findes i mange udgaver. Man kan have angst for højder, edderkopper, at være væk fra sine forældre eller generelt bekymre sig meget om mange forskellige ting. Alle de forskellige ting man kan have angst for, er alle nogen som har at gøre med menneskets kamp for overlevelse. Det ligger dybt i os at være bange for disse ting, da det er nødvendigt for at overleve. Denne tendens til angst udvikles langsomt med evolutionen og derfor har vi i dag stadig mere angst for edderkopper og slanger, end for pistoler og biler, som jo slår mange flere ihjel.
Hvad er social angst?
Social angst er, når man er meget nervøs for, hvad andre tænker om en. Man er bange for at sige eller gøre noget forkert eller pinligt, for at møde nye mennesker og for at der kommer fokus på en.
Social angst er også en angstform som skyldes vores kamp for overlevelse, da det altid har været nødvendigt for os at være en del af en gruppe. Mennesket er sociale dyr, og derfor betyder det rigtig meget, at andre mennesker kan lide en. Det gør det for alle. Alle kender til at være nervøs, hvis man skal snakke foran mange mennesker eller være pinlig over noget, som man kom til at sige eller gøre.
Der hvor det bliver angst, er, når man er så nervøs eller bange, at det forhindrer en i at gøre noget, som man ellers gerne ville gøre, og det forstyrrer ens liv. Som for eksempel hvis man ikke får sagt sin mening, fordi man er bange for, hvad andre tænker, eller man ikke kan tage bussen, købe ind eller måske tage i skole eller på arbejde. Andre med social angst kan godt gøre disse ting, men udholder det med så stort ubehag, at det stadig kan beskrives som angst, der forstyrrer ens liv. Dette ubehag kan være i form af negative tanker, men også i høj grad et fysisk ubehag såsom hjertebanken, ondt i maven, at ryste, svede, osv.
Rigtig mange mennesker kæmper i dag med social angst, og det er den mest almindelige form for angst.
Hvorfor får man social angst?
Forskningen på området giver ikke noget entydigt svar på hvorfor man får social angst. Det kan skyldes mange forskellige ting, som f.eks. gener, temperament, mobning eller traumatiske oplevelser, og nogle gange i kombination med hinanden.
Hvad sker der når man bliver angst?
Selvfokus
Mange med social angst oplever, at når de bliver nervøse i en social situation, bliver deres opmærksomhed rettet mod indre fornemmelser og tanker. Når man bliver nervøs og f.eks. får ondt i maven, ryster, får hjertebanken og en fornemmelse af at blive rød i hovedet kan det føles meget ubehageligt, og derfor rettes ens opmærksomhed naturligt mod dette ubehag. Man kan også blive meget optaget af sine tanker som måske siger, ”Det går dårligt” eller ”Sig nu noget!” Nogle føler i disse tilfælde, at der er ”en klap der går ned” og de ikke kan fokusere på andet, end hvad der foregår i dem selv. En konsekvens ved dette selvfokus er, at man ikke har sin opmærksomhed på hvad der sker omkring en, og at den, som man snakker med, måske smiler og nikker og slet ikke har lagt mærke til, at man er så nervøs som man føler sig. Det kan også resultere i, at man slet ikke kan høre efter hvad de andre siger, eller at man glemmer hvad man selv skulle sige. Hvis man derimod kan rette sin opmærksomhed udad og have sit fokus på, hvad man kan se og høre omkring sig, kan man få en bedre og mere realistisk oplevelse af situationen.
Tankerne
Social angst er kendetegnet ved, at ens tanker drejer sig om ting der kan gå galt i sociale situationer. Det kan være tanker som ”Jeg kommer til at sige noget forkert”, ”De synes jeg er mærkelig” eller ”Det bliver frygteligt, hvis de ser, at jeg er nervøs”. Noget som kendetegner tankerne er, at man overdriver sandsynligheden for, at det, som man frygter, sker, og at man også overdriver konsekvenserne ved, at det sker. Altså tror man er der er meget stor sandsynlighed for at man kommer til at sige noget forkert, og at hvis man kom til det, ville det få store konsekvenser, som at folk så synes, at man er vildt mærkelig og ikke har lyst til at være venner med en. Ofte sker det man frygter slet ikke, og hvis det sker, er det ikke så slemt, som man tror.
Hvad kan man gøre for at overvinde angsten?
Det, som oftest hjælper, når man har angst, er simpelthen at gøre det som man er bange for. Dette kaldes eksponering. Hvis man f.eks. øver sig igen og igen i at sige noget i undervisningen, lærer man efterhånden at ens tanker har overdrevet sandsynligheden for og konsekvenserne ved at sige noget forkert. Det er en god ide at gøre det nemmeste i starten, og så stille og roligt udfordre sig selv mere og mere.
Når man udfordrer sin angst, er det vigtigt at man anerkender sit hårde arbejde og roser og belønner sig selv. Det kan også være en god ide at aftale med sine forældre, kæreste eller ven at de skal hjælpe med ros og belønning når man har lavet en eksponeringsøvelse eller nået et mål.
Hvis man er meget påvirket af social angst, og har svært ved at lave eksponering, eller oplever at det ikke rigtig virker, kan det være en god ide at opsøge en professionel psykolog. Vi i Psykologhjælpen vil kunne give nogle redskaber til, hvordan man kan håndtere de angste tanker, hvordan man kan træne sin opmærksomhed, så man ikke går i selvfokus, og hvordan man bedst muligt kan eksponere sig selv.
Tak fordi du læste med.
Del indlæg
Har du spørgsmål?
Brug vores kontaktformular til at skrive til os. Vi vender tilbage på henvendelser så hurtigt som muligt.
Del indlæg