fbpx

Parforhold i Ferien

sven-scheuermeier-cJ0Vwoq7FHI-unsplash

Skilsmissetallet er stigende

Når foreningen af Danske Familieadvokater og advokatkæden Ret & Råd udtaler til Politiken, at skilsmissetallet tilbagevendende stiger efter sommerferien og i august, så er det nærliggende at spørge sig selv – hvordan mon det nu hænger sammen?

I medierne har der været flere forslag fremme om at forskellighederne bliver tydelige, når vi pludselig tilbringer meget tid sammen.

I hverdagens trummerum får vi ofte slet ikke sat tid af til at tale sammen om vores drømme og længsler. Vi skubber problemerne foran os – og håber at de enten går væk af sig selv, eller at det skyldes stress og jag, så en god lang sommerferie kan gøre underværker og genetablere balancen.

Vi ser frem til sommerferien, til at slappe af og nyde hinandens selskab, men når den er slut, står vi med en følelse af, at den fede ferie, som vi drømte om, blev en fiasko.

Skuffelsen er til at tage og føle på. Drømmen om ro, nærhed og samhørighed eller et fælles eventyr brast – og følelser som afmagt, fortvivlelse og stor ensomhed vælder ind over os.

Nogle kommer til den konklusion, at de er for forskellige. Andre tager det som et tegn på, at kærligheden er væk. Men det handler ret beset ikke om, hvorvidt gnisten er forsvundet eller om en vil dyrke sport og en anden dase på stranden. De to ting kan sagtens forenes – og gnisten kan genfindes, hvis det altså ikke lige var fordi, at vi lod os fange ind af vores negative mønstre. Dem vi har prøvet at ignorere hele året – fordi vi ikke lige orker at tage snakken. Så når man nu sidder dér – og alligevel ikke kan finde på noget at tale om, fordi man er kommet så langt fra hinanden, så er det jo oplagt at ’tage tyren ved hornene’ og få repareret de skader, der er sket i årets løb.

Vi maler jo også huset og reparerer det utætte tag, vedligeholder båden – ja, selv bilen kommer en tur forbi mekanikeren, inden den skal synes. 

Det mest værdifulde vi har – vores parforhold, vores nære relationer – forsømmer vi desværre ofte. Vi bliver trætte og føler os slidte, ikke set og hørt. En ferie på et par uger kan ikke i sig selv rette op på et forsømt parforhold, men det kan være et startskud til at komme i gang, at få ændret kursen inden det bliver for sent.

Her er 10 gode råd til en god ferie, hvor du samtidig plejer dit parforhold: 

1 – Sørg for at der er gode oplevelser til begge parter. Det er ikke et enten eller, men et både og. Inden ferien begynder, kan du tale med din partner om, hvordan I hver især slapper bedst af og hvad I hver især finder størst nydelse ved. OBS: vær nysgerrig – stil flere spørgsmål end krav til din partner. 

2 – Tag ansvar for dit eget bidrag til at det bliver en god ferie… overvej, hvad du selv kan gøre, for at din partner også får en god oplevelse. 

3 – Del sol og vind ligeligt. Hvis en vil sove længe og en anden opleve – så giv plads til begge dele. Kan I kun blive enige om, at I er forskellige på det punkt, så aftal at I kan bestemme på skift. OBS: Lad være med at mugge, når det er din partners tur – prøv i stedet at indstille dig på at gå ind i aktiviteterne med en åben og nysgerrig indstilling. 

4 – Væk de gamle, positive minder! Kan du huske dengang vi var i Paris, eller på campingtur i Norge? Eller tal om første gang I mødtes, hvad faldt I egentlig for hos hinanden?

5 – Tal om året der gik. Spørg din partner, hvordan han/hun har oplevet det. Hvad kunne han/hun have ønsket var anderledes? 

6 – Værdsæt hinanden. Find mindst 1 ting hver dag, som du sætter pris på hos din partner – lige nu og her, hvor I er sammen på ferie. Det kan være at få serveret en kop kaffe, at han/hun kan huske ens favorit-is, at der lige blev lyttet, eller at vedkommende er god til at finde vej. 

7 – Undgå at bebrejde, kritisere og finde fejl og mangler, når I taler sammen. Så dør snakken hurtigt ud. Tal i stedet om drømme, længsler, ønsker for fremtiden og alt det gode, som også er og har været en del af jeres liv. 

8 – Hyld det spontane og enkle, hvor der ikke skal præsteres – og hvor I bare kan være jer selv. Skift f.eks. den fine restaurant ud med en sandwich og en flaske Riesling på stranden. 

9 – Vær nærværende. Kontakten mellem jer bliver ikke bedre, hvis mobilen, iPad’en eller fjernsynet forstyrrer signalet. 

10 – Tag ansvar for dine egne behov. Det er ikke din partner, der har ansvaret for, at dine forventninger til en fed ferie indfries. Du kommer langt med at gøre noget for dig selv, der gør dig Vågner du veludhvilet op er det også nemmere for dig at møde din partner på et mere vanskeligt tidspunkt.

Hvis I undervejs i jeres samtaler finder ud af, at I er kommet så langt fra hinanden, at I selv får vanskeligt ved at reparere skaderne, så kontakt en professionel. De vanskeligheder I har, behøver ikke at være ensbetydende med at jeres veje må skilles. 

Med de bedste ønsker om en fed ferie

Tak fordi du læste med

 

Del indlæg

Har du spørgsmål?

Brug vores kontaktformular til at skrive til os. Vi vender tilbage på henvendelser så hurtigt som muligt.

 

Del indlæg