Mindfulness – Tæl dine tæer

Mindfulness – Tæl dine tæer
”Carpe diem” er blevet et gængs udtryk, som kan findes i diverse selv-motivationsbøger, som tatoveringer eller som poesi på toiletdøre. Alligevel lader det til, at det at ”gribe dagen” og være til stede i nuet, er lettere sagt end gjort, når grænserne mellem arbejde og privatliv flyder sammen. Kender du følelsen af, at tiden løber fra dig? At du skal være 117 steder på samme tid, og alligevel ikke helt formår at være fuldt til stede på noget tidspunkt? Mulighederne i verden bliver flere og flere, og i takt hermed stiger antallet af valg og fravalg. Men det kan være svært at vælge fra. For hvordan ved man, hvilket valg, der er rigtigt? Hvordan mærker man efter, når en masse ”hvad nu hvis’er” banker på, hver gang man vender ryggen til en ny mulighed?
Hvad er mindfulness og hvordan bruges mindfulness i behandlingen?
Mindfulness har rødder i Buddhismen, men har de senere år vundet indpas i manges dagligdag som en måde at finde ståsted og ro i en travl hverdag. Disse tanker har siden 1970’erne inspireret flere terapiformer indenfor psykologien, blandt andet Jon Kabat-Zinns mindfulness-baserede stress-reduktion, som vi sammen med mindfulness-baseret kognitiv terapi benytter hos Psykologhjælpen. Jon Kabat-Zinn beskriver mindfulness som evnen til at være bevidst opmærksom i det nuværende øjeblik uden at dømme. Denne evne trænes blandt andet igennem meditation, hvor især åndedrættet er i fokus, og bruges aktivt som et anker, der kan fastholde den ellers flygtige opmærksomhed. I den mindfulness-baserede kognitive terapi, kombineres meditation og samtale. På denne måde skærpes opmærksomheden på uhensigtsmæssige tanke- og adfærdsmønstre, som skaber forhindringer i hverdagen.
Hvad kan mindfulness gøre for mig?
Nå, nu til hvad mindfulness skal gøre godt for. Terapiformen har vist sig særlig effektiv overfor stress, depression og angst. Selvom der er flere og flere, som føler sig stressede, deprimerede eller oplever symptomer på angst, er tilstandene i sig selv ikke nye fænomener. De er i og for sig heller ikke usunde, såfremt de er til stede i de rette situationer samt tilpasset i intensitet og varighed. Tilstande som disse øger vores koncentration og gør os parate til at handle, hvilket er gavnligt for os i mange sammenhænge. Men at være stresset, angst eller deprimeret tærer på kræfterne, og bliver usundt i det øjeblik varigheden og intensiteten er større end mængden af energi, vi har til rådighed. Mindfulness’ formål er at blive opmærksom på gamle handlings- eller følelsesmønstre og stoppe dem i opløbet, for dernæst at dirigere kroppen eller tanker i en mere hensigtsmæssig retning. Derfor er mindfulness-teknikkerne både gavnlige i forebyggelsen af angst eller stress, og som effektivt redskab til at håndtere udfordringer forbundet hermed.
Hos vores egne klienter, som har benyttet sig af mindfulness, hører vi ofte, at de bl.a. oplever mindsket stressniveau, større ro, bedre søvn og bedre koncentrationsevne. Derudover finder mange stor glæde i at mærke en forbedring af evnen til at være nærværende – noget, som øger livskvaliteten både hos dem selv, familie og venner.
Anvend mindfulness
Luk engang øjnene, træk vejret dybt og vend blikket indad. Prøv dernæst at mærke dine tæer én efter én, millimeter for millimeter, og fasthold fokus.
Var det en nem opgave, eller glemte du hvilken tå du var kommet til, fordi andre temaer som aftensmad, arbejdsopgaver eller andet forstyrrede? Mindfulness har fokus på brugen af sanser til at være til stede nu og her. Det lyder måske simpelt, men for mange kræves lang tids træning, da tankerne hurtigt vandrer væk fra det fokus, der er sat få sekunder forinden. Med mindfulness lærer man først at blive bevidst om, for dernæst at kunne kontrollere eget tankemylder, så man forhåbentligt en dag finder hoved og hale i det hele.
Deltag i vores mindfulness-workshop eller mindfulness-træning
Deltag i vores mindfulness-workshop og få hjælp til selvhjælp. Vores dygtige psykologer vil udruste dig med redskaber, som du kan benytte i alle livets sammenhænge mange år frem.
Del indlæg
Har du spørgsmål?
Brug vores kontaktformular til at skrive til os. Vi vender tilbage på henvendelser så hurtigt som muligt.
Del indlæg