fbpx

Eksamensangst

Risskov-afdeling PsykologHjælpen

Eksamensangst

I vores tid lader det til, at kun det perfekte er godt nok. Perfektionismen er en hård modstander, som kan bringe uhensigtsmæssige følger med sig, såsom eksamensangst, social angst, depression eller en generel irritabilitet og vrede ved at føle sig utilstrækkelig.

Eksamensperioden er i gang, og mange unge mennesker slås med angst for at fejle. Det er ganske normalt at blive nervøs, når man skal præstere foran andre. Det er endda positivt at adrenalinen får lov at strømme, da det skærper vores fokus og øger vores koncentration. Dog oplever mange at nervøsiteten tager magten, og den famøse ”klap” går ned. Har du prøvet det? Så læs med her, hvor vi deler ud af vores råd og erfaringer ift. eksamens- og præstationsangst.

Identificér kilden til din eksamensangst

Der kan være mange årsager til at angsten tager over. En stor hjælp ift. at overvinde angsten er at kunne identificere hvad det er man er bange for, og hvorfor. En opgave til dig er at overveje om du altid har været nervøs for at skulle præstere, eller om en bestemt hændelse eller person har medvirket til at skabe dette usunde pres. Det kan også handle om noget mere uhåndgribeligt, såsom samfundets forventninger og krav til gode karakterer, eller noget helt tredje. Prøv at se, om du kan blive bevidst om dette.

Hvad ville jeg kunne uden min eksamensangst?

Næste skridt handler om at blive opmærksom på hvad det er præstationsangsten forhindrer dig i. Grunden til, at dette er vigtigt er, at præstationsangst og perfektionistiske tanker ofte er ubevidste, og noget man kun registrerer igennem følelser af ubehag, når man frygter at underpræstere. Ved at gennemskue hvornår angsten er størst bliver det også klart, hvad du gerne vil opnå med at slippe angsten. For at skabe overblik, opstil da gerne en liste over, hvad angsten sætter en stopper for i din hverdag.

Listen kan være langt og uoverskuelig, eller kort og præcis. Lige meget hvad, er det en fordel at rangliste hvilke scenarier eller situationer, som du ønsker skal ændres som det første. Derefter bliver det lettere at gennemskue, hvordan der skal sættes ind overfor angsten. Så selvom der er mange ting man gerne vil forandre, er det en trinvis proces at slippe af med sin eksamensangst eller usunde perfektionisme, og en proces, der kræver træning, træning og træning. Det kan være en fordel at alliere sig med gode venner, kæreste, forældre eller andre, som står en nær, der kan forklare hvordan de oplever eksamensangsten komme til udtryk hos dig, og måske kan de hjælpe med at gøre dig opmærksom på ting, som du ikke selv havde overvejet. For nogen virker det også godt at forklare lærerne ens problemer, så I sammen kan lægge en plan for, hvad han eller hun kan gøre for at hjælpe, når klappen går ned under en eksamen.

Skal det gøres endnu mere konkret, foreslår vi, at du forsøger at skrive følgende ned for alle de scenarier, du kan forestille dig, hvor eksamensangsten dominerer: 

  • Hvad udløser min eksamensangst?
  • Hvilke tanker dukker op?
  • Hvilke følelser dukker op?
  • Hvad sker der, og hvordan handler jeg normalt?

 Vær realistisk og konkret

Der vil selvfølgelig altid være en risiko for, at en eksamen vil gå dårligt. Men mennesker med perfektionistiske tanker og især mennesker, som slås med eksamensangst, har tendens til at overdrive sandsynligheden for de negative scenarier. Så nu skal du forsøge at arbejde imod disse tanker:

  • Hvor mange gange er det, som jeg frygter egentligt sket, og hvor mange gange er det ikke sket?
  • Tænk over, og nedskriv gerne, alternative tanker, end dem som normalt dukker op, når eksamensangsten indtræder.
  • Forsøg gerne at tvinge dig selv til at tænke positivt, og forestil dig hvordan det optimale scenarie ser ud, og hvordan dette vil føles.
  • Opstil alternative måder at handle på, hvis angsten indtræder. Det kunne være hjælpemidler såsom en disposition, vejrtrækningsøvelser eller noget, man i forvejen har valgt at fokusere på, for at distrahere sig selv fra de angstprægede tanker.

Husk at hvile

Slutteligt vil vi slå et slag for, at søvn og hvile er vigtigt, for her lader hjernen op. Så selvom du føler, at du bør forberede dig døgnet rundt, så vil dette faktisk være at modarbejde dig selv og dit mål. Derudover er motion et godt hjælpemiddel til at få frisk energi til bedre at kunne koncentrere sig.

Vi håber, at du er blevet lidt klogere på, hvordan eksamensangst kan forstås og håndteres. Måske er du endda blevet inspireret til at arbejde med din egen perfektionisme?

Tak fordi du læste med

Mere information

Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os på +45 25 68 68 01 eller info@psykolog-hjaelpen.dk 

 

Del indlæg

Har du spørgsmål?

Brug vores kontaktformular til at skrive til os. Vi vender tilbage på henvendelser så hurtigt som muligt.

 

Del indlæg