Digital mobning

Digital mobning
Dit hjerte sidder helt oppe i halsen og håndfladerne er svedige. Du tager en dyb indånding og trykker send inde på klassens fælles Messenger-samtale:
”Hey, vi kan godt holde forfest hos mig på fredag inden byen. Jeg skal bare vide, hvor mange der kommer?”
Nu ligger den der, og de små ansigter nede i højre hjørne fortæller dig, at du aldrig kan trække den tilbage. Beskeden er set. Flere og flere ser beskeden, men ingen skriver noget svar. Du tager endnu et dybt suk og fortæller dig selv, at folk nok har travlt og sikkert svarer op af eftermiddagen. Men eftermiddagen går og der er stadig ingen, som har responderet på din invitation. Den står bare og runger i stilheden. Kl. 20 mærker du endelig vibrationen i lommen og et sug i maven af lettelse.
”Hvem er med på padel senere?”
… er der en af drengene der skriver. Og der går kun få sekunder, så kommer der tomler og likes og hjerter og beskeder som ”fedt initiativ!” og ”yeah, count me in”.
Nu går samtalen videre på, hvad der blev givet af lektier i dag i engelsk og din sårbare udstrakte hånd forsvinder op i mængden af beskeder. Dit hjerte synker og du ved at du aldrig vil prøve igen.
Engang troede man, at dem som mobbede andre i skolen var individer, som fik afløb for deres egen smerte. F.eks. børn som oplevede svigt i hjemmet eller som selv blev udsat for mobning eller misrøgt af andre. I dag er denne forståelse forældet og man anser mobning som en almindelige gruppeproces, der er gået skævt og er blevet uhensigtsmæssig. Denne nye forståelse af mobning understreger at alle ganske almindelige, søde unge mennesker kan komme til at indgå i mobning af andre. Det er derfor en risiko i alle gruppesammenhænge og institutioner, som vi alle skal være opmærksomme på.
Noget andet som har forandret vores forståelse af mobning, er de sociale medier. Her foregår en kæmpe del af unges interaktion, kommunikation og gruppedannelse. På de sociale medier er spillereglerne anderledes og en anden adfærd bliver hurtigere legitim end i den virkelige verden. F.eks. blot at ignorere en invitation som i ovenstående eksempel. Eller være en del af lukkede, ekskluderende grupper. Vi glemmer nemlig ofte, at selvom denne adfærd er udbredt online, så ændrer det ikke på, hvordan det føles for den som ignoreres eller ekskluderes. Digitalt har vores medfødte empati-antenner ikke lige så gode betingelser for at opfange, når vi kommer til at støde eller såre andre på den anden side af skærmen. Vi kan ikke aflæse ansigtsmimik, kropssprog, tonefald eller have øjenkontakt. Vi kan ikke lige så godt mærke det andet menneske, som vi naturligt kan i det virkelige liv.
Derfor kommer mange til at indgå i mobning på de sociale medier uden overhovedet at opdage det. Ofte opdages den digitale mobning heller ikke af andre omkring, så den står på længere uden indgriben end mobning i det virkelige liv.
Digital mobning har konsekvenser for modtagerens selvtillid, selvværd og livskvalitet potentielt resten af livet. Det er forbundet med en kæmpe social usikkerhed, angst og uvished. Hvis du har været eller aktuelt er udsat for mobning online eller i det virkelige liv, sidder vores dygtige psykologer klar med professionel hjælp – ring eller skriv til os for at aftale en tid.
Digital mobning er et stødt stigende problem, som vi i Psykologhjælpen arbejder på at øge opmærksomheden omkring. Det gør vi blandt andet ved at tage ud på skoler, efterskoler og gymnasier og afholde forebyggende oplæg og workshops.
Del indlæg
Har du spørgsmål?
Brug vores kontaktformular til at skrive til os. Vi vender tilbage på henvendelser så hurtigt som muligt.
Del indlæg