At sammenligne sig med andre

At sammenligne sig med andre
I PsykologHjælpen møder vi rigtig mange, særligt unge mennesker, som bruger meget energi på at sammenligne sig med andre; ”Hun er smukkere og tyndere end mig”, ”han er sjovere, end jeg er”, ”de andre har en bedre tøjstil, end jeg har”. Mange oplever dette som et stort problem i deres hverdag, og som noget der giver anledning til stor frustration og spørgsmål såsom ”hvorfor skal jeg altid sammenligne mig med alle andre?” og ”hvorfor kan jeg ikke bare være tilfreds med, hvordan jeg er?”
Hvorfor kan vi ikke lade være med at sammenligne
os med andre?
I forhistoriske tider var det altafgørende for det enkelte menneskes overlevelse, at man tilhørte en gruppe. Hvis du først blev udstødt fra gruppen, ville det ikke vare længe, før en ulv eller andre farlige dyr kom efter dig. Af denne grund er vores bevidsthed hele tiden på vagt i forsøget på at undgå, at vi bliver udstødt fra fællesskabet: ”Passer jeg ind? Gør jeg det godt nok? Er der noget ved mig, som kan gøre, at jeg bliver smidt ud af gruppen?”.
Den bevidsthed, som vi har arvet fra vores forfædre, er altså en bevidsthed, der konstant forsøger at afgøre, om vi nu også gør det lige så godt som de andre mennesker i fællesskabet. Den bedste måde at afgøre dette på, er selvsagt ved at vurderer os selv i forhold til menneskene omkring os, og netop derfor har den menneskelige bevidsthed gennem mange årtusinder udviklet sig til konstant at sammenligne os med andre mennesker. Den væsentligste forskel fra dengang til nu er dog, at i dag er der ikke kun en lille gruppe mennesker at sammenligne sig med. I dag kan vi sammenligne os med stort set alle andre mennesker på jorden – også med de smukke og berømte filmstjerner og sangere. Af denne grund er det meget nemt for os at finde nogen, som på en eller anden måde er ”bedre end os” – smukkere, rigere, tyndere, højere, yngre, har flottere tøj, større muskler, pænere hud osv. Resultatet af disse uendelige sammenligner bliver derfor, at vi alle går rundt med en eller anden version af ”Jeg er ikke god nok”-historien, som vores bevidsthed gang på gang fortæller os.
Hvad kan du selv gøre?
At sammenligne sig med andre er altså et helt naturligt og grundlæggende træk ved den menneskelige bevidsthed, og af denne grund er det meget usandsynligt, at du bare kan stoppe din bevidsthed fra at gøre dette. Hvad vi i stedet kan gøre, er at forsøge på ikke at give ”Jeg er ikke god nok”-historien så meget opmærksomhed. På denne måde tillader du, at din bevidsthed producerer disse tanker, men du undgår at blive lige så fanget af din version af ”Jeg er ikke god nok”-historien. Du kan eventuelt prøve at lægge mærke til, hvordan lige præcis din version af denne historie lyder. Det kan være alt fra ”Jeg er for tyk/grim/kedelig/dum/doven/irriterende” osv. eller ”jeg er ikke sjov nok/klog nok/rig nok/slank nok” og meget mere. Når du er blevet bevidst om, hvad det er for nogle ting, din bevidsthed fortæller dig, at du ikke gør godt nok, kan du øve dig i at identificere disse tanker som en del af din ”Jeg er ikke god nok”- historie. Når disse tanker således dukker op i forskellige sammenhænge, kan du øve dig i blot at anerkende, at din bevidsthed nu fortæller dig din ”Jeg er ikke god nok”-historie, men at du ikke nødvendigvis behøver at lytte til den. På denne måde kan du lære at lade disse tanker komme og gå, som de vil, uden at du behøver at give dem så meget opmærksomhed.
Noget af det vi hjælper mennesker med i Psykologhjælpen, er bl.a. at identificere uhensigtsmæssige tankemønstre og lære hvordan disse kan håndteres, så de ikke begrænser og hæmmer én.
Du kan læse mere om hvad vi kan hjælpe med ved at følge dette link.
Kærlig hilsen os i PsykologHjælpen
Del indlæg
Har du spørgsmål?
Brug vores kontaktformular til at skrive til os. Vi vender tilbage på henvendelser så hurtigt som muligt.
Del indlæg